28.11.10

Πνευματική ανάγκη.

Είπε: Τι είναι γνώση;
Είπα: Πνευματική μας ανάγκη είναι η αναζήτηση της αλήθειας(=γνώσης). Την γνώση εγώ τη διακρίνω σε πραγματική και ψεύτικη. Η πραγματική(αρχική αιτία, Θεός ή ό,τι θες) είναι ανέφικτη επειδή είμαστε ατελείς. Η ψεύτικη γνώση είναι αυτή που είναι γύρω μας και είναι εφικτή. Και τις δύο γνώσεις πρέπει να τις αναζητούμε. Η αναζήτηση της πρώτης μας διδάσκει ποιοι είμαστε. Η αναζήτηση της δεύτερης μας παρηγορεί μετά την αναζήτηση της πρώτης.

13.11.10

Διαπίστωση

Είμαι είκοσι χρονών.

Η Ζωή είναι ωραία

Η Ζωή είναι ωραία. Προφανώς δεν εννοώ αυτή που ζούμε. Εννοώ τη σερβιτόρα του 'used: the recycle bar'. Αυτή που ζούμε απλά κυλάει. Δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ούτε πουτάνα. Ούτε ωραία βέβαια είναι η ζωή. Το ζήτημα είναι να περνάς ωραία. Επειδή ακριβώς είμαστε ατελής και δεν γνωρίζουμε, δεν μπορούμε να μιλάμε για ζωή και γνώση, αλλά μόνο για καλοπέραση και ψεύτικη γνώση. Φανταστείτε τώρα την αποτυχία: μέσα στην ατέλεια σου, να μην μπορείς να μιλήσεις ούτε γι' αυτά. Δεν μπορείτε να φανταστείτε.

6.11.10

Αυταπάτη

Να φοβάσαι όχι την ψευδή γνώση, αλλά την αυταπάτη. Και είναι αυταπάτη ακόμα και να ελπίζεις για την πραγματική γνώση. Αυτή δεν είναι εφικτή.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...